Development of the generic competencies of the Bachelor's degree in Nutrition at the University of the Gulf of California

Authors

Keywords:

University education, generic skills, Nutrition students, Nutritional education

Abstract

This research article analyzes the development of generic competencies in the Nutrition degree program at the Universidad del Golfo de California (UGC). It defines generic competencies and their importance according to international organizations. It describes how Mexican universities and the UGC integrate them into their curricula to train competitive professionals. Specifically, it identifies the generic competencies considered in the UGC's study plans for the Nutrition degree. It analyzes the learning strategies and activities implemented to develop these competencies. The qualitative study involved a documentary review of the literature on generic competencies in university education and nutrition students. The results show that the UGC promotes various generic competencies transversely through both curricular and extracurricular activities. This ensures Nutrition graduates develop skills beyond technical knowledge to perform their professional roles successfully.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Teresa Rosales-Rodríguez, Universidad del Golfo de California. México.

 

 

References

Alvarado Rivera, N., & Morales Valerio, B. (2019). Formación en competencias genéricas de las personas graduadas 2014-2015 de cuatro carreras de la Universidad Nacional de Costa Rica. (Tesis de Licenciatura). Universidad Nacional de Costa Rica.

Cejas Martínez, M. F., Rueda Manzano, M. J., Cayo lema, L. E., & Villa Andrade, L. C. (2019). Formación por competencias: Reto de la educación superior. Revista de Ciencias Sociales, 25(1). https://www.redalyc.org/journal/280/28059678009/28059678009.pdf

Comisión Europea. (2020). Educación y formación: competencias básicas y digitales esenciales para la educación, el trabajo y la vida. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/ip_20_2050

Crespí, P., & García-Ramos, J. M. (2021). Competencias genéricas en la Universidad. Evaluación de un programa formativo. Educacion XX1, 24(1), 1–30. https://doi.org/10.5944/educXX1.26846

Galdeano Bienzobas, C., & Barderas, A. V. (2010). Competencias profesionales. Facultad de Química, UNAM, 21(1), 28–32. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-893X2010000100004

Illesca Pretty, M., Barraza Tello, A., Hernández Díaz Alejandro Antonio, & Godoy Pozo, J. (2022). Competencias genéricas: opinión de estudiantes de la carrera de Nutrición y Dietética, Universidad de Atacama-Chile. Archivo Médico Camagüey, 26. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552022000100041

México. Secretaría de Gobernación. (2018). ACUERDO número 14/07/18 por el que se establecen los planes y programas de estudio de las licenciaturas para la formación de maestros de educación básica que se indican. https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5533908&fecha=03/08/2018

Rojo Venegas, R., & Navarro Hernández, N. (2016). Competencias genéricas adquiridas, según estudiantes de una carrera de la salud. Investigación En Educación Médica, 5(19), 172–181. https://doi.org/10.1016/j.riem.2016.02.003

Salazar, C. M., Peña Vargas, C. S., & Medina Valencia, R. T. (2018). Estrategias de enseñanza y aprendizaje para la docencia universitaria. Experiencias desde el aula. Universidad de Colima. http://ww.ucol.mx/content/publicacionesenlinea/adjuntos/Estrategias-de-ensenianza-y-aprendizaje-para-la-docencia-universitaria_473.pdf

Timarán Pereira, S. R., Hernández Arteaga, I., Caicedo Zambrano, S. J., Hidalgo Troya, A., & Alvarado Pérez, J. C. (2016). , Descubrimiento de patrones de desempeño académico con árboles de decisión en las competencias genéricas de la formación profesional. Universidad Cooperativa de Colombia.

Universidad de la Frontera. Chile. (2017). Guía de competencias genéricas. Carrera de Nutrición y Dietética. https://www.med.ufro.cl/nutricion/images/documentos/guia-competencias-genericas.pdf

Universidad Pablo Olavide. (2024). Competencias del grado en Nutrición y Dietética. https://www.upo.es/cms2/export/sites/facultades/facultad-ciencias-experimentales/es/oferta-academica/titulaciones/grado-en-nutricion-humana-y-dietetica/.galleries/Documentos-Grado-en-Nutricion-Humana-y-Dietetica-COMPETENCIAS-DEL-TITULO/1456145333283_1303295952320_competencias_grad_nhd.pdf

Xavier, R. (2016). Marco conceptual para la evaluación de competencias. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000245195_spa

Zetina Esquivel, A. M., Oyosa Mandujano, A., Pineda Pérez, C., Gallegos Gallegos, R. P., & Carrillo Navarro, A. (2019). Evaluación del conocimiento y habilidades en la consulta clínica nutricional de estudiantes de último semestre de la Licenciatura en Nutrición. Academia Journals. https://static1.squarespace.com/static/55564587e4b0d1d3fb1eda6b/t/5ff885a601023c4ba23528fe/1610122812706/Tomo+24+-+Diseminaci%C3%B3n+de+la+investigaci%C3%B3n+en+la+educaci%C3%B3n+superior+-+Celaya+2019.pdf

Published

2024-05-01

How to Cite

Lebrero-Hernández, F., & Rosales-Rodríguez, T. (2024). Development of the generic competencies of the Bachelor’s degree in Nutrition at the University of the Gulf of California. Revista UGC, 2(2), 20–27. Retrieved from https://universidadugc.edu.mx/ojs/index.php/rugc/article/view/24