Development of the generic competencies of the Bachelor's degree in Nutrition at the University of the Gulf of California
Keywords:
University education, generic skills, Nutrition students, Nutritional educationAbstract
This research article analyzes the development of generic competencies in the Nutrition degree program at the Universidad del Golfo de California (UGC). It defines generic competencies and their importance according to international organizations. It describes how Mexican universities and the UGC integrate them into their curricula to train competitive professionals. Specifically, it identifies the generic competencies considered in the UGC's study plans for the Nutrition degree. It analyzes the learning strategies and activities implemented to develop these competencies. The qualitative study involved a documentary review of the literature on generic competencies in university education and nutrition students. The results show that the UGC promotes various generic competencies transversely through both curricular and extracurricular activities. This ensures Nutrition graduates develop skills beyond technical knowledge to perform their professional roles successfully.
Downloads
References
Alvarado Rivera, N., & Morales Valerio, B. (2019). Formación en competencias genéricas de las personas graduadas 2014-2015 de cuatro carreras de la Universidad Nacional de Costa Rica. (Tesis de Licenciatura). Universidad Nacional de Costa Rica.
Cejas Martínez, M. F., Rueda Manzano, M. J., Cayo lema, L. E., & Villa Andrade, L. C. (2019). Formación por competencias: Reto de la educación superior. Revista de Ciencias Sociales, 25(1). https://www.redalyc.org/journal/280/28059678009/28059678009.pdf
Comisión Europea. (2020). Educación y formación: competencias básicas y digitales esenciales para la educación, el trabajo y la vida. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/es/ip_20_2050
Crespí, P., & García-Ramos, J. M. (2021). Competencias genéricas en la Universidad. Evaluación de un programa formativo. Educacion XX1, 24(1), 1–30. https://doi.org/10.5944/educXX1.26846
Galdeano Bienzobas, C., & Barderas, A. V. (2010). Competencias profesionales. Facultad de Química, UNAM, 21(1), 28–32. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-893X2010000100004
Illesca Pretty, M., Barraza Tello, A., Hernández Díaz Alejandro Antonio, & Godoy Pozo, J. (2022). Competencias genéricas: opinión de estudiantes de la carrera de Nutrición y Dietética, Universidad de Atacama-Chile. Archivo Médico Camagüey, 26. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552022000100041
México. Secretaría de Gobernación. (2018). ACUERDO número 14/07/18 por el que se establecen los planes y programas de estudio de las licenciaturas para la formación de maestros de educación básica que se indican. https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5533908&fecha=03/08/2018
Rojo Venegas, R., & Navarro Hernández, N. (2016). Competencias genéricas adquiridas, según estudiantes de una carrera de la salud. Investigación En Educación Médica, 5(19), 172–181. https://doi.org/10.1016/j.riem.2016.02.003
Salazar, C. M., Peña Vargas, C. S., & Medina Valencia, R. T. (2018). Estrategias de enseñanza y aprendizaje para la docencia universitaria. Experiencias desde el aula. Universidad de Colima. http://ww.ucol.mx/content/publicacionesenlinea/adjuntos/Estrategias-de-ensenianza-y-aprendizaje-para-la-docencia-universitaria_473.pdf
Timarán Pereira, S. R., Hernández Arteaga, I., Caicedo Zambrano, S. J., Hidalgo Troya, A., & Alvarado Pérez, J. C. (2016). , Descubrimiento de patrones de desempeño académico con árboles de decisión en las competencias genéricas de la formación profesional. Universidad Cooperativa de Colombia.
Universidad de la Frontera. Chile. (2017). Guía de competencias genéricas. Carrera de Nutrición y Dietética. https://www.med.ufro.cl/nutricion/images/documentos/guia-competencias-genericas.pdf
Universidad Pablo Olavide. (2024). Competencias del grado en Nutrición y Dietética. https://www.upo.es/cms2/export/sites/facultades/facultad-ciencias-experimentales/es/oferta-academica/titulaciones/grado-en-nutricion-humana-y-dietetica/.galleries/Documentos-Grado-en-Nutricion-Humana-y-Dietetica-COMPETENCIAS-DEL-TITULO/1456145333283_1303295952320_competencias_grad_nhd.pdf
Xavier, R. (2016). Marco conceptual para la evaluación de competencias. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000245195_spa
Zetina Esquivel, A. M., Oyosa Mandujano, A., Pineda Pérez, C., Gallegos Gallegos, R. P., & Carrillo Navarro, A. (2019). Evaluación del conocimiento y habilidades en la consulta clínica nutricional de estudiantes de último semestre de la Licenciatura en Nutrición. Academia Journals. https://static1.squarespace.com/static/55564587e4b0d1d3fb1eda6b/t/5ff885a601023c4ba23528fe/1610122812706/Tomo+24+-+Diseminaci%C3%B3n+de+la+investigaci%C3%B3n+en+la+educaci%C3%B3n+superior+-+Celaya+2019.pdf
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista UGC
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
© Podrá reproducirse, de forma parcial o total, el contenido de esta publicación, siempre que se haga de forma literal y se mencione la fuente.